İlçemiz’de sahlep ticareti ile uğraşan Doğan Akdaş, sahlebin çam ve kavak ormanında yetişen, yumrusu toprak altında, çiçekleri toprak üstünde dik, silindirimsi salkım veya başak şeklinde olduğunu söyledi. ”Yemlik sahlebi” diye bilinen çift çatallı sahlebin birinci kalitede ve sadece Akdağmadeni Ormanlarında yetiştiğini anlatan Akdaş, ”Ünlü Kahramanmaraş dondurmacıları özellikle bizim ormanlarımızda yetişen sahlebi tercih ediyor” dedi.
Akdaş, her yıl mayıs, haziran aylarında yetişen sahlebin yöre halkı için gelir kaynağı sağladığını, yetişen sahlebin kilosunun 15-16 liradan satıldığını kaydetti. Doğan Akdaş, yaş sahlebi kaynattıktan sonra güneşte kuruttuklarını, su değirmenlerinde çekilerek un haline getirildiğini ifade etti. Akdaş, dondurma imalatçıları tarafından özellikle de Akdağmadeni ormanlarında yetişen sahlebin tercih edildiğini, 1 kilo dondurmaya 4-5 gram katıldığı dile getirdi. Akdaş, ayrıca sıcak içecek olarak da tüketilen sahlebin, kalp ve mide hastalıkları ile bronşit gibi bir çok hastalığa iyi geldiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Akdağ Haber Gazetesi